keskiviikko 27. toukokuuta 2009

"Vinkkejä lastensuojeluun netissä"

Kyuu Eturautti kirjoittaa blogimerkinnässään Vinkkejä lastensuojeluun netissä (Aamulehti 12.5.2009) mm. näin:

"[--]

Ensinnäkin, näkisin fiksuksi että "lapseni menee nettiin" -operaatiossa on monia vaiheita.

1. Netissä yhdessä vanhempien kanssa
2. Netissä yksin, vanhempien seuratessa ainakin ajoittain viereltä
3. Netissä yksin rajoitusten kanssa
4. Netissä yksin

On erittäin tärkeää, että vanhemmat ovat alussa mukana riittävän pitkän aikaa. Sivuihin ja palveluihin pitää tutustua, niitä pitää yhdessä tutkia ja miettiä. Ensin vanhempien on syytä yksin tarkistaa mille sivuille ollaan menossa. Vanhempien on vain valitettavasti pakko opetella tässä netin perusteet ensin, jos ei ole netti valmiiksi tuttua. Apua saa työpaikalta, kansalaisopistosta, monilta kansalaisjärjestöiltä tai vaikkapa tietokoneliikkeestä. Se apu ei ole kallista.

Ensimmäisinä tavoitteina pitäisi olla tuttujen, luotettavien sivujen etsiminen. Tästä on alempana oma kohtansa. Ensin vanhemmat tarkistavat yksin, sitten käydään yhdessä, lopuksi seurataan viereltä lapsen netin käyttöä. Hyvä idea on pitää lapsen sähköpostiosoitteen salasanaa ensin vain vanhempien tiedossa ja postien lukua yhteisenä toimena. Myöhemmin toki lapselle on suotava kirjesalaisuus. Kun lapsesi ymmärtää netin ja viestinnän vastuut, anna hänen vaihtaa salasana itse haluamakseen. On tärkeää osoittaa myös luottamusta lapselle ja kunnioitusta hänen perustuslaillista oikeutta kohtaan.

Rajoitusten kanssa netissä käynnillä viittaan esimerkiksi kotimaisen, luotettavan F-Securen tietoturvaohjelman ominaisuuksiin. Älä pihtaa tietoturvaohjelmassa, sillä tämä pari kymppiä vuodessa on myös lapsesi edun mukaista. Lapsilukko-ohjelmalla voit säätää lapsellesi netin käyttöajat ja rajoittaa pääsyn vain muutamiin luotettaviin sivustoihin. Älä luota automaattisiin lastensuojeluohjelmistoihin. Ne eivät ole toistaiseksi toimineet eivätkä tule toimimaan, se on vain teoreettinen mahdottomuus. Aluksi kirjoita käsin turvallisten sivujen osoitteet ohjelmaan ja estä pääsy muualle. Aikaa menee puoli tuntia, mutta se aika ei mene hukkaan. Älä salli uutta sivua ennen kun olet käynyt lukemassa sivut itse. [--]"

Jutusta kannattaa lukea loputkin.
Kirjoittaja antaa selkeitä ohjeita, miten ensin aloitetaan tiukoista säännöistä ja vähitellen sääntöjä höllennetään.

Kirjoituksessa välittyy selkeänä sanomana se, että lapsi tarvitsee vanhempiensa tukea ja turvaa tutustuessaan sosiaaliseen mediaan. On tärkeää, että vanhempi valvoo ensiaskeleita ja on valmis antamaan neuvoja tarvittaessa. Sitten kun lapsi kasvaa, hänelle voi antaa yhä enemmän vapauksia. Silti vanhempien pitää muistaa, että lapsi on lapsi, vaikka muuta väittäisikin. (Sekin nimittäin kuuluu johonkin ikäkauteen.)

Myös kommentit ovat hyviä. Kiinnitin huomiota F-Securen lapsilukkoja ja käyttörajoituksia käsittelevään viestiin sekä Kyyuu Eturautin perustelut suomalaisten nettisivujen suosimiselle: Ikävyyksien sattuessa suomalaisilta nettisivuilta on helpompi saada tekijät vastuuseen teoistaan. Mielestäni hyvälle ohjeelle on annettu erinomaiset perustelut.




Linkkivinkistä iso kiitos kurssikaverilleni Teemu Lämsälle. :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö sinulle ajatuksia, jotka haluaisit jakaa kanssani? Kaikki kommentit ovat tervetulleita.