perjantai 21. tammikuuta 2011

VERSOT - verkkosuomea maahanmuuttajille

http://www.aike.fi/img/makeimage.php?imgid=112&width=175&quality=90

Syksyllä 2010 minua pyydettiin mukaan Versot-hankkeeseen suomen kielen opettajan ominaisuudessa, sillä työkokemukseeni kuuluu myös suomen kielen opettaminen maahanmuuttajille. Arvelen, että myös sosiaalisen median tuntemuksellani oli oma osuutensa siihen, että pääsin hankkeeseen mukaan. Versot on verkko-opetushanke, jonka tarkoituksena on tuottaa maahanmuuttajille tarkoitettua koulutusta. Koulutuksen tavoitteena on tukea maahanmuuttajien aiemman osaamisen hyödyntämistä ja työllistymistä.

Aikuiselle maahanmuuttajalle työllistyminen ja ammatillisen identiteetin ylläpitäminen ovat kotoutumisen ydinkysymyksiä.

  • Tavoitteena on edistää maahanmuuttajien sijoittumista työelämään. 
  • Oppiminen halutaan laajentaa luokkahuoneista aitoihin työelämän vuorovaikutustilanteisiin. 
  • Verkko-opetus tarjoaa maahanmuuttajille mahdollisuudet monimuotoiseen itsenäiseen ja ohjattuun opiskeluun. 

Versot-hankkeessa kehitetään verkko-opiskelumateriaaleja maahanmuuttajien suomen kielen opiskeluun. Suomen kielen opiskelun ohella materiaalit antavat maahanmuuttajille tietoa myös erilaisista ammattialoista ja ammattien osaamisvaatimuksista, suomalaisesta työelämästä, työkulttuurista ja työtavoista ja suomalaisesta yhteiskunnasta

Versot-projekti on laaja kokonaisuus, jossa useat oppilaitokset tekevät yhteistyötä. Oma osuuteni on keskittynyt sosiaali- ja terveysalaan kuuluvan kouluavustajan työhön liittyvän materiaalin kehittämiseen. Projektiin osallistuminen on ollut hauskaa mutta myös haasteellista. On ollut hauskaa kehittää tehtäviä, jotka tukevat mahdollisimman hyvin Versot-projektin tavoitteita  sekä tarjoavat opiskelijoille jotakin uutta - lähinnä oppikirjan materiaalista puuttuvaa interaktiivisuutta. Haasteellista projektiin osallistumisessa on ollut ajankäyttö: olen tullut projektiin mukaan sangen myöhäisessä vaiheessa, syyskuun lopussa, ja projektiin liittyviä tehtäviä olen tehnyt oman työn ohella.

Projekti jatkuu yhä. Käsikirjoituksia luetaan ja tarkistetaan. Tämän jälkeen on teknisen toteutuksen vuoro. Aikanaan esille putkahtaa Versot, ammatillista verkko-opetusmateriaalia maahanmuuttajille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö sinulle ajatuksia, jotka haluaisit jakaa kanssani? Kaikki kommentit ovat tervetulleita.