keskiviikko 24. elokuuta 2011

Facebookissa 2- tietoturva aina mielessä

Blogissani on ollut kovin hiljaista pitkään. Elämä kuljettaa. Myös työt vievät oman aikansa. En kuitenkaan ole ollut poissa somesta, ja työtäni kehitän edelleen, vaikka en olekaan ehtinyt päivittää blogiani.

Lähinnä olen keskittynyt tutkimaan Facebookin saloja.

Tietojen kohdentaminen oikeille ihmisille on edelleen erittäin tärkeää, kuten täällä olen jo aikaisemmin kirjoittanut.  Kevään ja kesän aikana olen opetellut jakamaan ihmiset eri ryhmiin sen mukaan, millainen merkitys heillä on elämässäni. Sukulaiset, ystävät ja töistä tutut ovat saaneet jokainen oman ryhmänsä. Tämä helpottaa myös viestien kohdentamista haluamilleni ihmisille, sillä mielestäni kaikkien ei tarvitse tietää ihan kaikkea minun elämästäni. Esimerkiksi työkavereille tarkoitettuja viestejä ei ole järkevää laittaa sukulaisten luettavaksi ja päinvastoin.

Viestien jakamisessa on myös joitakin niksejä, jotka kannattaa muistaa. Viestien jakamisessa voi nimittäin menetellä kahdella tavalla. Ne voi joko kohdentaa tietylle ryhmälle tai estää jonkin ryhmän näkemästä niitä. Kohdentaminen on mielestäni parempi vaihtoehto kuin estäminen. Facebook-kavereiden joukossa on ihmisiä, jotka ovat sekä ystäviäni että työkavereitani.  Jos estän ystäviä näkemästä työkavereille tarkoitetun viestin, työkaverini, joka on myös ystäväni, ei näekään viestiä. Sen sijaan, jos jaan viestin ainoastaan työkavereille, ystävä-työkaverit näkevät viestin.

On myös toinen seikka, joka pitää muistaa Facebookissa. Olen estänyt joidenkin viestien näkymisen joltakin ryhmältä. Tämä esto toimii hyvin niin kauan, kun ryhmiin jakoa ei muuteta. Jos lisään myöhemmin uuden ryhmän, se voi nähdä viestit, jotka olen rajannut estämisperiaatteella.

Näiden ja muutaman muun huomion vuoksi kannatan yhä niukkaakin niukempaa avoimuutta Facebookissa. FB-kaverin seinälle ei kannata ruveta avautumaan edes itseään koskevista asioista, sillä FB pitää huolen siitä, että muualle jätetyt kommentit avautuvat omalla seinällä muiden luettavaksi, ellei ole muistanut rajata kommenttien näkyvyyden koskemaan ainoastaan kavereille.

Myös profiiliin liittyviä asioita voi kohdentaa. FB-kavereita ei tarvitse pitää julkisesti esillä, ellei niin halua. Esimerkiksi arvelen, etteivät FB-kavereinani olevat työkaverit ole kiinnostuneita ystävieni tai sukulaisteni henkilöydestä. Vielä vähemmän tämä tieto pitäisi kiinnostaa ulkopuolisia ihmisiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö sinulle ajatuksia, jotka haluaisit jakaa kanssani? Kaikki kommentit ovat tervetulleita.