tiistai 25. syyskuuta 2012

Flipped classroom

Aina oppii uutta.

Jokin aika sitten törmäsin minulle vieraaseen termiin, flipped classroom. Tämä tietenkin herätti minussa uinuvan nettisalapoliisin, sillä mikään ei ole kiehtovampaa kuin ihan uusi opetusmenetelmä, jota tuttava kertoo käyttävänsä omassa opeuksessaan,  ja niin annoin hakukoneen laulaa. Tämä tuttava, jolta opin uuden kiinnostavan termin, on Irmeli Pietilä.

Flipped classroom on käsite, jolla tarkoitetaan internetiä hyödyntävää interaktiivista opetustapaa. Teknologiaa hyödyntämällä opettaja vapautuu tunnin alussa tapahtuvasta luennoinnista kiertämään luokassa opetusryhmästä toiseen. Oppilailla on mahdollisuus tutustua opetusmateriaaliin internetin välityksellä ennen oppituntia. 

Oppilas tutustuu uuteen aiheeseen omalla ajallaan esimerkiksi oman opettajan laatiman opetusvideon avulla. Luokassa oppilaat yrittävät soveltaa tietojaan ratkaisemalla ongelmia ja tekemällä käytännön tehtäviä. Opettajan tehtävänä on toimia tutorina oppilaille ongelmakohdissa. Menetelmä mahdollistaa opetuksen eriyttämisen ja projektityyppisen oppimisen. 

Menetelmän avulla opettaja vapautuu käyttämään aikaansa yhä enemmän oppilaiden neuvomiseen ja avustamiseen tiedon omaksumisessa ja uusien ideoiden luomisessa. Flipped classroom'in ansiosta oppilaiden rooli oppimisprosessissa muuttuu entistä aktiivisemmaksi, mikä on mielestäni pelkästään positiivista. 

Pari tuntia kestäneen nettisalapoliisityön tuloksena on joukko aiheeseen liittyviä englanninkielisiä tekstejä ja YouTube-videoita. Hakusanana on toiminut Flipped classroom

Hauskaa on, että videoista löytyy jopa vinkkejä, miten menetellä häiritsevien oppilaiden suhteen. Flipped classroom-menetelmää käyttämällä oppilaat eivät menetä oppimismahdollisuuttaan, vaikka joukossa olisi huonosti käyttäytyviäkin oppilaita. Omaan ryhmään laittaminen, käyttäytymiseen panostaminen ja opettaminen onnistuu ainakin Katie Kimbarilta. Hän myös perustelee vakuuttavasti käyttämäänsä opetusmenetelmää: Why I flipped My Classroom

Tiedonhakumatkalla tietenkin tekee mieli kysyä:
Mikä menetelmän nimen suomenkielinen vastine on?
Toistaiseksi tosiaankin olen löytänyt ainoastaan englanninkielistä materiaalia.

Miten voisin soveltaa menetelmää omassa opetuksessani? 
Kaikki löytämäni opetusmateriaali on koskenut luonnontieteitä ja matematiikkaa. Siitä on vielä pitkä matka äidinkielen ja kirjallisuuden sekä suomen kielen opetukseen.

Tutkimusmatkani aiheeseen siis jatkukoon yhä. 



P.S. Kannattaa tutustua myös seuraaviin hakusanoihin:
fi.ncsu.edu.fizz
Bloom's Taxonomy

2 kommenttia:

  1. Hei!
    Mukava ja selventävä johdatus tähän toistaiseksi omalla kohdallani vielä kyntämättömään tvt-pellon lohkoon.
    Kiitos!
    t.
    Aarne

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Aarne. Tämä lieneekin uudempi tulokas Suomessa, kuin arvasinkaan. Nettitietojen mukaanhan Flipped classrom on kehitetty yli kymmenen vuotta sitten.

    Vielä kun joku keksisi hyvän suomenkielisen vastineen, niin olisin tyytyväisempi.

    VastaaPoista

Heräsikö sinulle ajatuksia, jotka haluaisit jakaa kanssani? Kaikki kommentit ovat tervetulleita.