tiistai 24. maaliskuuta 2009

Creative commons

Miten sitten turvata oikeutensa omiin hengentuotteisiinsa sosiaalisen median parissa?

Vaikka kannatan tiedon ja taidon ilmaista jakamista, haluan kuitenkin pidättää itselläni joitakin oikeuksia. En esimerkiksi halua luovuttaa omien valokuvieni oikeuksia kenellekään. Toisia materiaaleja olen valmis jakamaan ilmaiseksi ja haluan varmistaa, että niistä ei kukaan muukaan vie taloudellista hyötyä.



Creative Commons voisi olla yksi ratkaisu ongelmaan.

Creative Commons on voittoa tavoittelematon yhteisö, joka on perustettu Yhdysvalloissa vuonna 2001 edistämään luovan työn tuotteiden levittämistä laillisesti. Creative Commons tarjoaa erilaisia lisenssejä, joilla voi määrätä tekijänoikeuslain suomista oikeuksista. Creative Commons-lisenssillä merkityt teokset on helposti löydettävissä verkosta.

Creative Commons -lisenssiä on saatavilla useilla eri kielillä. Suomenkielisestä lisenssistä vastaavat Taideteollinen korkeakoulu ja Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT.


Creative Commonsin tunnistaa logosta:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/CreativeCommond_logo_trademark.svg/280px-CreativeCommond_logo_trademark.svg.png




Creative Commons -lisenssillä tekijä luopuu joistakin tekijänoikeuslain suomista oikeuksista oman valintansa mukaan. Lisenssillä voi säännellä tekijän nimen mainitsemista, kaupallisen jakelun kieltämistä tai teoksen uudelleen muokkaamista. Lisenssillä voi myös määrätä, että käyttäjät saavat teoksen käyttöönsä alkuperäisen lisenssin määräämin rajoituksin.

Lisenssin omistajan pitää laittaa Creative Commons-nappi näkyville lähelle teosta. Esimerkiksi tähän blogiin liittyvä Creative Commons -nappi löytyy blogin marginaalista:

Creative Commons License
Minun mediablogini jonka tekijä on Virve on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Ei muutettuja teoksia 1.0 Suomi lisenssillä.


Toisin sanoen Minun mediablogillani on Creative Commons -lisenssi, jonka mukaan jollakin toisella on oikeus

Jakaa — kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta
seuraavilla ehdoilla:
Nimeä.
You must attribute this work to Virve (with link).
Ei muutettuja teoksia. Teosta ei saa muuttaa, muunnella tai käyttää toisen teoksen pohjana.
Epäkaupallinen.
Teosta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.
  • Uudelleenkäyttäessäsi tai levittäessäsi tätä teosta, sinun tulee tehdä selväksi muille tämän teoksen käyttäjille nämä lisenssiehdot. Voit tehdä sen esimerkiksi linkillä tähän sivuun.
  • Tämän lisenssin rajoituksista voidaan luopua tekijänoikeuden omistajan antamalla luvalla.
  • Lisenssi ei rajoita tekijän moraalisia oikeuksia.


Alkuperäisen teoksen lisenssin haltijalla on mahdollisuus oikeustoimiin, mikäli hänen lisenssiään rikotaan.


Tekijänoikeuksista on kirjoitettu laajasti verkossa, esimerkiksi Jukka Korpelan Tekijänoikeusfakissa löytyy vastauksia usein esitettyihin tekijänoikeuskysymyksiin sekä Suomen tekijänoikeuslait.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö sinulle ajatuksia, jotka haluaisit jakaa kanssani? Kaikki kommentit ovat tervetulleita.