lauantai 28. maaliskuuta 2009

Mediassa sanottua

Mediasta:


"Museokeskus Vapriikin pihalla oli ennen aamuyhdeksää usean kymmenen metrin jono nuoria. Heidän innoittajanaan ei kuitenkaan ollut Vapriikin näyttely, vaan museokeskuksen tiloissa järjestetty Big Brother -hakutilaisuus."


"Kuinka tärkeää seksi on sinulle välillä 1-10? Mikä on mielipiteesi homoseksuaaleista?

Muun muassa noita asioita sinun halutaan kertovan, jos pyrit mukaan Big Brother -ohjelmaan. Hätkähdyttävän intiimi kysymyssarja esitetään pitkässä, nelisivuisessa hakulomakkeessa.

Lomakkeen lopussa hakijan pitää laittaa vielä ruksi suostumukseen, jolla hakija antaa nämä yksityisimmät asiansa täysin vapaasti tuotantoyhtiön hyödynnettäviksi"



"Tuolta ne tulivat ja tuonne ne menivät.

Kauniina kesäkuisena päivänä vuonna 2006 laskeutui Tampereen rautatieaseman laiturille ryhmä tavallistakin kiireisempiä ihmisiä.

Juoksevia pareja, juuri ja juuri perässä pysyviä kamera- ja äänimiehiä, paljon innokasta huutoa ja häslinkiä. Jonkun sivullinen jäi ehkä katsomaan ja miettimään, mitä ihmettä tapahtuu.

Se oli Amazing Race."




"Tavarataloketju Ikea nousi jo seitsemännen kerran peräkkäin suosikiksi ruotsalaisopiskelijoiden arvioidessa houkuttelevimpia työnantajia. Ikea nousi kärkipäähän kaikissa eri tutkimusryhmissä ja oli ennen kaikkea taloutta opiskelevien ykkösvalinta.

Tulevien insinöörien ja tietotekniikkaa opiskelevien joukossa kärkinimeksi nousi internet-palveluita tarjoava Google. Viime vuoden ykkönen SonyEricsson sai tyytyä tänä vuonna toiseen sijaan.

Oikeustieteitä opiskelevien unelmien työnantaja oli ulkoministeriö, jonka joka viides arvioi listallaan ykköseksi.

Yritysbarometrista vastanneen Universumin mukaan tulokset osoittavat, että vahvat tuotemerkit hallitsevat tilastoja suhdannetilanteesta riippumatta. Tutkimukseen vastasi lähes 15 000 opiskelijaa, joiden keski-ikä oli 25 vuotta."





"Suomen suurimman verkkoyhteisön Irc-gallerian viestintäjohtajan Matti Karin mielestä paras keino lapsiin verkossa kohdistuvan hyväksikäytön estämiseksi olisi kattava sähköisen tunnistautumisen järjestelmä.

- Valistustyön lisäksi se olisi se asia, jolla saataisiin ehdottomasti turvallisuutta Suomen sisällä parannettua, Kari toteaa."

Lue lisää: Keskisuomalainen 28.3.2009



"Poliisi haluaa kitkeä internetin rasistiset herjaukset aiempaa tehokkaammin, kertoo Helsingin Sanomat. Suunnitelmana on, että netin käyttäjät voivat ilmiantaa herjaukset uuden sähköisen vihjejärjestelmän avulla.

Nettivihjepalvelun suunnittelu alkoi Jokelan ja Kauhajoen kouluammuskelujen jälkeen. Palvelun keskeinen tarkoitus onkin paljastaa väkivallalla uhkailut, mutta poliisi haluaa ottaa järjestelmään mukaan myös muita teemoja. Sisäministeriön työryhmä pohtii parhaillaan, minkälaisista rikoksista se haluaa sähköisiä vihjeitä.

– Todennäköisesti mukana ovat ainakin väkivalta ja nettirasismi, sanoo ryhmää johtava ylikomisario Seppo Ruotsalainen Helsingin Sanomissa.

Vihjepalvelun on määrä tulla käyttöön loppuvuodesta."



"Kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho (ps.) saa syytteen uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteet liittyvät hänen blogikirjoitukseensa."



"Internetin keskustelupalstoja hoitaviin ohjelmiin on saatava hätänäppäin, jolla loukatuksi, solvatuksi, kiusatuksi ja uhatuksi joutuneet nuoret voivat saada apua. Hälytys kulkisi vapaaehtoisille aikuisille, jotka palvelevan puhelimen tapaan yrittävät auttaa nuorta ja hakea tarvittaessa lisää apua.
[--]
Saksassa on Winnenden koulujoukkomurhan jälkeen keskusteltu syistä ja keinoista vastaavanlaisten tapausten estämiseksi. Alun kovien kieltovaatimusten jälkeen on mm. kysytty, miksi nuorten ongelmia ja hätää ei havaita riittävän aikaisin. Nuoret eivät puhu opettajille ja vanhemmille, mutta internetissä he osaavat purkautua. Sieltä taas puuttuu vanhempien apu, seuranta ja valvonta."




Kulttuurista:
"Tämänvuotinen Sarjakuva-Finlandia-palkinto on myönnetty Risto Isomäen, Petri Tolppasen ja Jussi Kaakisen albumille Sarasvatin hiekkaa."


"Vuotson koulun takatiloissa on jännittynyt tunnelma. Kymmenen vuotsolaista koululaista, ykkösluokalta kuutosiin, kuuntelee, kun saamelaisten kansallislaulun "Saamen suvun laulun" viimeiset sävelet hiljenevät ja kuuluttajat kutsuvat lavalle ensimmäiset esiintyjät."


"Englantilaisen yksityiskirjaston kokoelmista on löytynyt vanhin säilynyt suomen kielioppi, mikäli kielentutkijoiden alustavat tutkimustulokset uudesta kirjalöydöstä pitävät paikkansa."





Lopuksi sitten mediakasvattajan, opettajan ja äidin puheenvuoro:


Väkivaltaa, huonoa käytöstä, mauttomuuksia! - Tällaisessako maailmassa me elämme ja kasvatamme lapsiamme?

Ensin ajattelin tehdä vain lyhyen lehtikatsauksen blogiini siitä, mitä nettilehdissä on kirjoitettu mediasta ja miksei myös yleensä kulttuurista, äidinkielenopettaja kun olen. Lukemani uutiset olivat kuitenkin sen verran rankkaa luettavaa, että haluan ilmaista henkilökohtaisen mielipiteeni.

Mielestäni me kaikki tarvitsemme mediakasvatusta opettaaksemme omille ja muiden lapsille ja nuorille mediaa ja median käyttöä ja ennen kaikkea kriittistä medianlukutaitoa. Miten tahansa verkossa ei voi temmeltää. Sosiaalisessa mediassakin pitää muistaa hyvät tavat, toisten huomioiminen sekä maan laki. Myöskään mitä tahansa itsestämme ei ole hyvä antaa julkisuuteen, vaikka sitä meiltä kysyttäisiinkin.

Meidän pitääkin muistaa opettaa lapsillemme ja nuorillemme, että media on huono isäntä mutta hyvä renki. Ennen kaikkea pitää muistaa kriittinen medianlukutaito, jotta osaisi erottaa hyvän huonosta ja pahasta.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö sinulle ajatuksia, jotka haluaisit jakaa kanssani? Kaikki kommentit ovat tervetulleita.