tiistai 31. maaliskuuta 2009

Aprillipäivä lähestyy, oletko valmis?

Aprillipäivään kuuluu kaikenlainen harmiton pilailu, mutta kaikki aprillipuuhat eivät naurata. Kauppalehden mukaan vitsikkääseen sähköpostiviestiin voi sisältyä vähemmän vitsikäs virus.

Tänä vuonna keskustelua on aiheuttanut historian pahimmaksi leimatun Conficker-verkkomadon aktivoituminen juuri aprillipäivänä 1. huhtikuuta. Kysymys kuuluukin, millaisia aprilliyllätyksiä aktivoituminen mahdollisesti tuo mukanaan.

– Conficker-verkkomadon tulevia toimia ei vielä tarkkaan tiedetä, mutta verkkomatojen ominaisuuksiin voi kuulua esimerkiksi roskapostin lähetys, käyttäjätunnusten ja salasanojen urkinta tai palvelunestohyökkäykseen osallistuminen. Palvelunestohyökkäystä voidaan käyttää esimerkiksi jonkin verkkopalvelun kaatamisen yritykseen, Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Antti Kiuru kertoo.

Kyseessä on maailmanlaajuisen Conficker-madon kolmas päivittyminen. Aiempien päivitysten aikana mato on levittäytynyt laajalle.



Ikävää jälkeä aiheuttaa myös Aprilblogkiller, joka nimensä mukaan tuhoaa blogeja. Ilmeisesti kyseessä on hakkeri tai jonkinlainen botti, joka lähettää ikäviä spammausviestejä blogeihin.

Ensin blogin kommenttilaatikkoon ilmaantuu viesti, jossa on vain kolme pistettä. Jos joku avaa kommentin lähettäjätiedoissa olevan linkin, blogiin ilmaantuu mainoksia ja sitten ilmoitus, että blogi on joutunut poliisin tarkkailuun epäasiallisen sisältönsä vuoksi. Seuraavaksi blogista rupeaa häviämään tekstejä ja lopulta edes omistaja ei pääse hallinnoimaan blogiaan. Näin oli päässyt tapahtumaan Kauppalehden keskustelussa esiintyvälle Bloggarille.

Vähällä oli, että myös kirjailija Anita Konkan blogille olisi käynyt yhtä huonosti. Anita Konkka huomasi kuitenkin poistaa kommentin avaamatta linkkiä.


Lisäys: 1.4.

Aprillipiloja voi tehdä ainoastaan aprillipäivänä.

Valitettavasti Conficker-mato ei ole aprillipilaa, mutta miten on Aprilblogkiller-uutisten laita? Sekään ei täytä aidon aprillipilan tunnusmerkistöä kaledaarisista syistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö sinulle ajatuksia, jotka haluaisit jakaa kanssani? Kaikki kommentit ovat tervetulleita.