torstai 23. huhtikuuta 2009

Köökin puolella - kokemuksia Edu 2.0:n suomennosurakasta









Kuten edellisessä postauksessa kerroin, ilmoittauduin mukaan Edu 2.0:a suomentamaan. Tässä tehtävässä olenkin tehnyt joitakin työntäyteisiä päiviä.

Suomenkielinen versiota hiotaan parhaillaan kuumeisesti, ja minutkin tehtävä on ollut viedä mennessään. Sanojen semantiikkaan uppoutuminen on aina ollut minulle mieluisa tehtävä ja niin nytkin. Sain tehtäväkseni vertailla englanninkielistä alkuperäistekstiä ja suomenkielistä raakakäännöstä, joka oli luotu konekielisen suomennoksen pohjalta. Näiden tekstien pohjalta huolittelin kieltä paremmin suomalaisten suuhun sopivaksi.

Olen myös ehdottanut joitakin uudistuksia, joiden tarkoituksena on sopeuttaa ohjelma paremmin suuomalaiseen koulujärjestelmään. Pääsen myös testaamaan ohjelman toimivuutta sekä opettajan että oppilaan näkökulmasta voidakseni raportoida mahdollisista parannettavista kohteista. On ollut ilahduttavaa huomata, että ohjelman suunnittelija suhtautuu vakavasti kaikkiin parannusehdotuksiin, ja niitä otetaan käyttöön sitä mukaan, kun niitä saadaan koodattua.

Edu 2.0:n kehittäminen jatkuu vielä oman osuuteni jälkeen. Suurimman urakan tekevätkin kaikki ne henkilöt, jotka koodaavat ohjelmaa ja testaavat sen teknisiä ominaisuuksia.

Uskon vahvasti ohjelman potentiaaliin.

Arvelen, että ohjelma sopisi erityisesti peruskouluun ja miksei myös toiselle asteellekin, sillä opetusalusta tarjoaa monipuoliset puitteet verkossa oppimiselle. Opetusalustaan on valmiiksi ohjelmoitu useita opettajan työtä helpottavia ominaisuuksia. Se tarjoaa myös oppilaille hienot puitteet uuden oppimiseen unohtamatta kuitenkaan leikillisyyttä ja nykyaikaisia sosiaalisen median eri ulottuvuuksia.

Vaikka oma osuuteni ei vielä olekaan ihan ohi, olen ehdottomasti sitä mieltä, että on ollut hieno kokemus päästä kurkistamaan, millaista ohjelman kehittely voi olla. En yhtään ihmettele, miksi it-asiantuntijat viettävät koneidensa äärellä tuntikausia. Itsekin joudun välillä riuhtaisemaan itseni takaisin arkeen, sillä tämä työ voisi muuten viedä minut mennessään.

Kerrassaan hieno ja avartava kokemus! Tällaistahan voisi tehdä useamminkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heräsikö sinulle ajatuksia, jotka haluaisit jakaa kanssani? Kaikki kommentit ovat tervetulleita.